Statsvetare: ”Vi närmar oss ett tvåpartisystem”

Beskedet att socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog tror att s kommer att bilda regering med mp och v om oppositionen vinner valet 2010 kan vara ett första steg mot ett slags svenskt tvåpartisystem. Det menar två statsvetare som SvD.se har talat med. ”Risken är att väljarna tappar engagemang”, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap till SvD.se.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Med lite mer än två år kvar till nästa riksdagsval meddelar partisekreterare Marita Ulvskog i dagens SvD att hennes parti kommer att bilda regering med mp och v om oppositionen vinner valet 2010. Föga förvånande enligt statsvetare som SvD.se har pratat med, men förknippat med flera risker, enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Tajmingen är inte så konstig, det är inget som står på spel just nu med två år kvar till valet. Dessutom vill partierna ha tid att få sina led att vänja sig vid tanken på en mer enad front, säger hon. Men hon tror samtidigt att partierna kan få problem med utbrytargrupper som inte vill komma överens i större frågor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons