Analys

Therese Larsson:Tyskland kan bli största förloraren

Efter att Frankrike och åtta andra euroländer fått sitt kreditbetyg sänkt vänds blickarna mot Tyskland. För trots att tyskarna fick behålla högsta möjliga värdering, så ökar trycket på förbundskansler Angela Merkel. Tyskland tvingas nu ta en ännu större del av notan för att rädda euron.

Publicerad
Annons

Det tog inte lång tid efter det att eurons sedlar och mynt landat i tyskarnas plånböcker för tio år sedan, innan den i folkmun döptes om till
teuro. En ordlek på teuer, som betyder dyr, eftersom man tyckte att priserna steg så mycket. Frågan är om inte
teuro nu kommer få en annan betydelse, nämligen att det kommer att bli dyrt för tyskarna att rädda kvar den gemensamma valutan. En nota som dessutom stiger rejält sedan det amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's i fredags sänkte kreditbetyget för de nio euroländerna Frankrike, Malta, Cypern, Italien, Österrike, Slovakien, Slovenien, Spanien och Portugal.

Den mest uppenbara effekten för tyskarna blir att deras andel i räddningsfonden EFSF måste höjas om fonden ska kunna behålla sitt kreditbetyg trippel-A, som är högsta möjliga efter det system som alla de tre stora kreditvärderingsinstituten använder. Betyget grundar sig på de länder som står bakom fonden och är viktigt eftersom det gör att krisländerna Portugal och Irland, får så låg ränta på sina nödlån som möjligt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons