Analys

Patricia Hedelius:Skenet bedrar

Patricia Hedelius

Det ryktas om en ny superlösning inför toppmötet. Räntorna i skuldkrisande länder har fallit tillbaka och börserna andas optimism. Men en närmare granskning av alternativen för den europeiska valutaunionen ger samma dystra bild. Krisen är omöjlig att lösa utan tuffa ekonomiska uppoffringar som kommer hota tillväxten i hela EU.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Euroländerna som har koll på sin ekonomi gör sitt yttersta för att hålla valutaklubben vid liv. Men gör samtidigt allt för att slippa att ta ansvar för medlemmar som ställt till det för sig och som inte kan betala sina lån. Det är en balansgång dömd att misslyckas. Det blev än tydligare med kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s hot om att sänka betyget för i princip samtliga deltagare i euroklubben, inklusive Tyskland, Finland, Österrike och andra med koll på sina respektive ekonomier. Beskedet skickade upp räntorna bland EMU-länderna. Lånekostnaderna jämfört med länder utanför valutasamarbetet, som Sverige, ökade i ett slag. Om inte toppmötet kan leverera någon superlösning kommer S&P att genomföra sitt hot. Det i sin tur innebär spiken i kistan för både euroobligationer och obligationer från krisfonder som EFSF/ESM. För om de länder som garanterar finansieringen av ECB eller krisfonder nedgraderas ifrågasätts även kreditvärdigheten för ECB och EFSF/ESM.

Men även om risken för sänkta kreditbetyg fick börserna att komma av sig en del under tisdagen var det knappast frågan om några aktieras. Istället så fokuserar investerarna på de positiva rykten som finns om en ekonomisk lösning dirigerad av Internationella valutafonden, IMF. Med 1000 miljarder euro så skulle IMF kunna hålla de skuldkrisande länderna över ytan ett bra tag. Det låter för bra föra att vara sant vilket det också är.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons