Ledare

Ivar Arpi:Flyktingpojkar utnyttjas sexuellt

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Kvinnosynen hos ensamkommande ungdomar från Afghanistan har diskuterats flitigt på senare tid. Det har handlat om många incidenter på badhus runtom i Sverige, där flickor och kvinnor trakasserats, om de systematiska trakasserierna på festivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Afghanistan är ett av världens minst utvecklade länder och präglas av fundamentalistisk islam. Lägg till årtionden av sönderslitande krig och du har en miljö som troligen påverkar män i en destruktiv riktning. Att de ungdomar som tar sig till Sverige inte har lämnat allt kulturellt bagage bakom sig är ingen vild gissning.

Men i diskussionen glöms en annan mindre känd sida av Afghanistans kultur bort: det systematiska sexuella utnyttjandet av pojkar. Fenomenet kallas bacha bazi. Det hänger ihop med den usla kvinnosynen som finns i Afghanistan. När kvinnor och män lever helt åtskilda blir pojkar, i synnerhet pojkar från fattiga familjer, måltavlor för mäns sexualitet.

Förra veckan skrev DNom hur polisen utreder flera fall av våldtäkter av afghanska flyktingpojkar. Ett särskilt bestialiskt fall beskrevs där 15-årige Namir slogs ned och våldtogs på en åker av tre äldre flyktingungdomar.

Annons
Annons

Detta är tyvärr inte ovanligt i Afghanistan.

”Han är vackrare än någon annan i byn”, sade den 22-årige lantbrukaren Mirzahan till Washington Post, om varför han uppvaktar Waheed, en 9-årig pojke (4/4 -12). ”Han har ingen pappa, så det finns ingen som kan stoppa det”, lade Mirzahan till. Nej, det är inte ett isolerat fall av pedofili. Troféfruar är ett väletablerat begrepp. Rika, mäktiga män som skaffar sig vackra, yngre fruar, nästan som något slags accessoarer. En kukmätning med andra rika, mäktiga män. I Afghanistan ser det annorlunda ut. Där är det i stället förpubertala pojkar som ger status. Att ha den snyggaste pojken som dansar bäst ger prestige. Fenomenet kallas ”bacha bazi” vilket betyder ”lek med barn” på dari, Afghanistans persiska dialekt. Men det handlar inte om någon lek, utan om sexuellt slaveri och barnprostitution. (Se bildspel.)

Den afghanska landsbygden kommer nära vad filosofen Thomas Hobbes kallade ett urtillstånd – med allas krig mot alla, där livet är fattigt, otrevligt, brutalt och kort. När Nato nu lämnat över säkerhetsarbetet till den afghanska regeringen kommer problemet med bacha bazi förmodligen bara att öka, vilket går i linje med vad Chris Mondloch varnade för i Foreign Policy för två och ett halv år sedan (28/10 -13). Mondloch har varit stationerad i Afghanistan och arbetat fem år som analytiker för den amerikanska marinkåren. Artikeln innehåller egentligen inte mycket nytt, men är en påminnelse om en kultur som få i Väst känner till. En del fick upp ögonen eftersom bacha bazi förekom i prisbelönta afghanska filmen Flyga drake från 2007.

Annons
Annons

Afghanistan har annars utmärkt sig som ett av världens mest kvinnofientliga länder. Därför kanske det tycks märkligt att små pojkar råkar illa ut i så stor skala. Hur rimmar det med den de patriarkala normerna? Men bacha bazi är bara andra sidan av samma mynt. Eftersom kvinnor tvingats försvinna helt ur offentligheten har pojkar fått bli ställföreträdande sexobjekt. ”Hur ska du kunna bli kär om du inte kan se hennes ansikte?”, som 29-årige Mohammed Daud sade till journalisten Joel Brinkley 2010. ”Vi kan se pojkarna, så vi kan se vilka som är vackra”. Och fattiga familjer säljer sina pojkar till mäktiga män i utbyte mot pengar och förmåner. Pojkarna lär sig dansa, och tränas att behaga. De kläs i kvinnokläder och uppträder, för äldre män. En bisarr konsekvens av kvinnoförtrycket är alltså att pojkar förtrycks och används som sexslavar. Afghanistan är ett ypperligt bevis på att jämställdhet även kan gynna män, åtminstone pojkar.

Filmen "Flyga drake" skildrar det afghanska fenomenet där äldre utnyttjar pojkar sexuellt. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix
Filmen "Flyga drake" skildrar det afghanska fenomenet där äldre utnyttjar pojkar sexuellt.
Filmen "Flyga drake" skildrar det afghanska fenomenet där äldre utnyttjar pojkar sexuellt. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix

Om man ska säga något positivt om talibanerna, så är det att de faktiskt fick bukt med problemet, som tyvärr har en lång tradition i landet. Homosexualitet är förbjudet enligt koranen, men det har hittills bara varit talibanerna som verkligen försökt göra upp med oskicket, på grund av sina religiösa övertygelser. Bacha bazi är visserligen olagligt i Afghanistan, men eftersom det rör sig om män med pengar och makt genomdriver inte polisen lagen. Då är regeringens löften till FN, om att förbjuda bacha bazi, inte mycket värda.

Annons
Annons

Å andra sidan, vem vågar utmana krigsherrar? Och vem kan? Dessutom finns mycket som tyder på att polisen inte bara ser genom fingrarna med det, utan även är med på festerna där pojkarna dansar, enligt artikeln i Washington Post. Sedan talibanernas fall 2001 har problemet därför bara blivit värre. Indirekt med hjälp av Nato och USA. Problemet är inte okänt för dem som varit stationerade i Afghanistan, men underrapporterat här hemma.

Pashtunerna är den dominerande folkgruppen i södra och östra Afghanistan. I deras kultur är bacha bazi inte detsamma som homosexualitet och anses därför förenligt med islam. Attityden är att om mannen inte älskar pojken så är inte den sexuella handlingen omoralisk, och därför vida bättre än att besudla en kvinna, enligt en studie från 2009om pashtunernas sexualitet. Eftersom beteendet är så utbrett bär många afghanska män ärren efter det. Det kan vara så många som femtio procent av de pashtunska männen som tar pojkar till ”älskare”, enligt Joel Brinkleys uppskattning.

Medan övergreppen mot kvinnor är så väldokumenterade att Afghanistan närmast har blivit synonymt med ett slags nollpunkt för jämställdhet, så är fortfarande de systematiska övergreppen mot afghanska pojkar nästan okända här i Väst. Kanske är det för att fenomenet känns så annorlunda? Tanken värjer sig inför den institutionaliserade grymhet som bacha bazi bygger på. Så hur ska man göra för att motverka bacha bazi? Försöka förmå muslimska krafter att understryka verserna i koranen som förbjuder homosexualitet? Många i Afghanistan talar inte arabiska, så det kanske blir svårt att övertyga med koranverser. Det skulle ändå kunna vara ett sätt, menar Chris Mondloch. Men frågan är om man inte samtidigt förstärker homofobin då.

Den 28 december 2014 överlämnade Nato säkerhetsuppdraget till den afghanska regeringen. Vem finns nu kvar som har inflytande nog att påverka? Kvar lämnas pojkar som 9-årige Waheed. Kvar lämnas pojkarna som dansar för de mäktiga männen. Bacha bazi är i Afghanistan för att stanna.

Och nu när så många pojkar från Afghanistan kommer till Sverige är detta något vi måste ta på allvar. Enligt Mujtaba Attai somintervjuas i DNkan en av tio afghanska pojkar ha utnyttjats sexuellt.Överhuvudtaget pratar vi för lite om sexuellt utnyttjande av pojkar. För att förstå dem som nu bor här behöver vi förstå landet de kommer ifrån.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons