Silvio Berlusconi kränker grundlagen

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi kan inte skyddas från åtal bara för att han är premiärminister. Det beslutade Italiens författningsdomstol på onsdagen. Flera frysta rättegångar kan därmed återupptas, vilket kan bli dödsstöten för Berlusconis politiska ställning och hans regering.

Publicerad
Annons

Många i Italien har väntat spänt på beslutet från de 15 domarna i landets författningsdomstol, som offentliggjordes på onsdagskvällen. Domstolen kom till slutsatsen att premiärministerns åtalsimmunitet bryter mot grundlagen, och alltså är olaglig. ”Lodo Alfano illegittimo” utropades i nätversionen av tidningen La Repubblica på onsdagskvällen.

Berlusconi var själv med och genomdrev ”Alfano-lagen” som ger åtalsfrihet för landets sittande premiärminister, president och talmännen i parlamentets båda kamrar. Det var en av de första lagarna som Berlusconi fick igenom när han förra året tillträdde som premiärminister för tredje gången. Han förklarade frankt att han inte kunde styra landet, och samtidigt hantera flera rättsprocesser mot sig själv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons