Ett friskhetstecken

GODA NYHETER Mitt under de svarta plastlådornas dystra epok kan huvudstadens sjukhusmat behöva något slags upprättelse. Utvilad efter sommaruppehållet har Mats-Eric Nilsson hittat en anledning att se positivt på tillvaron.

Publicerad
Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.

Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Annons
Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.

Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004.Markus Aujalay driver Winterviken i Stockholm och Fjällpuben i Åre. Han blev Årets Kock 2004. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

MATKULTUR

Write on whisky,
edit on coffee är ett talesätt bland amerikanska journalister och författare, som nog ibland tas alltför bokstavligt. Budskapet är förstås inte att man bör formulera sig i berusat tillstånd utan att skrivprocessens faser kräver två helt olika stämningslägen. Släpp loss ordentligt under själva skrivandet, men var desto mer skärpt du granskar och redigerar din text (edit på engelska).

I slutfasen gäller det att vara så skoningslös som möjligt mot de slitna klyschor och nötta metaforer som riskerar att trötta läsaren. Oftast är det enkelt, men det finns ett antal knepiga fall – exempelvis
toppen av ett isberg – som är så träffande och svårersatta att det ibland måste få överleva.

I den här krönikan handlar det om
ett ljus i mörkret. Visst är det ändå ganska poetiskt i sin avskalade enkelhet! Och vad ska man annars säga om en sådan extraordinär händelse som Södersjukhusets satsning på riktig mat till patienterna? Enligt mig är det sommarens bästa nyhet som med
hästlängder (nej, stryk!) slår både handbollssilver och seglingsguld.

Annons
Annons

Ändå har den nog gått många förbi. Stockholms största akutsjukhus har alltså anlitat Markus Aujalay – Årets kock 2004 och jurymedlem för mästerkockarna i TV4 – för att med sina gedigna krogerfarenheter höja nivån på måltiderna.

Eftersom sjukhusets gamla matleverantör läggs ned var tanken att den välkände kocken skulle hjälpa till med ett nytt upphandlingsavtal. Men det tyckte han var en dålig idé. Så nu ska man i stället bygga ett eget tillagningskök för de 1000 lagade mål – utöver frukost och mellanmål – som dagligen serveras.

Aujalays menyer ska följa säsongerna, halvfabrikaten bli färre och patienterna få välja mellan två rätter i stället för att som tidigare hålla till godo med en enda. Och när den som just har opererats önskar sig en nygjord omelett ska den kunna beställas från köket för snabb leverans.

Markus Aujalay är stolt över uppdraget och berättar om hur utlämnad man kan känna sig som patient. Han påpekar att sjukhusmaten för många har en stor betydelse. Man kan bli frisk fortare och måltiden blir en höjdpunkt på dagen. Är maten trist blir upplevelsen i stället negativ.

Ändå ska systemet inte bli dyrare än tidigare eftersom svinnet förväntas bli mindre när resterna kan användas av det egna köket. Det anses dessutom – numera – vara en myt att det skulle vara kostsammare att trilla köttbullarna själv än att köpa färdiga.

Och till all lycka börjar man återigen tala om att maten ska bidra till att göra patienten frisk.

Synd bara att det känns så klyschigt att
nypa sig i armen.

LÄS MER:
Sjukt tråkig mat gör oss inte friska

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons