Paris lyxiga haute couture har förenklats

Kändisar och köpstarka kunder trängs på första raden när modehusen försöker överträffa varandra. Haute couture-veckan i Paris är precis avklarad och bärbara plagg har ackompanjerats av spektakulära visningar. Det är dags att se unika plagg i hundratusenkronorsklassen.

Emma Gårdsäter, Sofia Hedström
Publicerad
Annons

En 40 meter hög Chaneljacka pryder pampiga Grand Palais i Paris. Den legendariska jackan, nyckelplagget i Coco Chanels karriär och fortfarande ett av märkets kännetecken, bärs i dag av kvinnor i alla åldrar och syns både i kombination med ett par trasiga jeans och som en del i en proper dräkt. Plagget är en kontrast till de sagolika kreationer utan verklighetsförankring som ofta förknippas med haute couture, som ju är skapelser i unika ­exemplar som görs främst för visningens skull och om plaggen blir sålda sys de om för att passa kunden.

Det är ingen tillfällighet att Chanels chefsdesigner, Karl Lagerfeld, valt att låta jackan spela en utpräglad roll under vårens visning. Det har skett en glidning mellan haute couture och kollektionen som når butik, prêt à porter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons