Stort lyft för lokala partier

Det politiska landskapet på kommunnivå genomgår en förvandling. Flera nya lokala partier har flyttat fram sina positioner. Bevis på en vital demokrati, menar forskare.

Publicerad
Annons

Trots högervinden i Sverige behåller socialdemokraterna makten i Göteborg och i Malmö. I Göteborg gick partiet fram med 3 procent.
– Det beror på Göran Johansson. Han har varit kritisk till partiledningen och sagt sig arbeta för Göteborg och därför har han även locka väljare som inte är socialdemokrater, säger Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet och forskare om lokal demokrati.
I Malmö lyckades s behålla makten tillsammans med mp och v även om man gick tillbaka kraftigt. Sd blev inte vågmästare som de etablerade politikerna befarat.

En tydlig trend på det lokala planet är att flera nya partier gått framåt. Flera är missnöjespartier. I Hylte kommun i Halland återuppstod Kommunens Väl efter att ha varit frånvarande i politiken sedan 1998. Partiet fick elva mandat och blev näst största parti efter s.
I Kalmar län blev Torsås nya oppositionsparti Torsås Väl tredje största parti i kommunen. Partiet har kritiserat c, som styr kommunen. Ett samarbete med s kan bli möjligt för att ta makten.
I Lund fick det nya vänsterpartiet Demokratisk Vänster ett mandat och i Sjöbo tog Barn- och ungdomspartiet två mandat. Malålistan bildades för 15 månader sedan i Västerbotten. I valet fick partiet 38,9 procent och lika många mandat som det största partiet, s.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons