Julkalenderduon: Så lyckas du som manusförfattare

Inför tv-premiären av årets juläventyr ”Selmas saga” tar SvD Läs & Skriv tempen på skaparna Per Simonsson och Stefan Roos, som bland annat delar med sig av sina bästa manustips.

Publicerad
Per Simonsson och Stefan Roos prisades för sin tidigare julkalender "Tjuvarnas jul" (2011).

Per Simonsson och Stefan Roos prisades för sin tidigare julkalender "Tjuvarnas jul" (2011).

Foto: Privat.
Per Simonsson och Stefan Roos prisades för sin tidigare julkalender "Tjuvarnas jul" (2011).

Per Simonsson och Stefan Roos prisades för sin tidigare julkalender "Tjuvarnas jul" (2011).

Foto: Privat.
Per Simonsson och Stefan Roos prisades för sin tidigare julkalender "Tjuvarnas jul" (2011). Foto: Privat.

Hallå där Per Simonsson & Stefan Roos, manusförfattare till årets julkalender ”Selmas saga”.

Hur är det att skriva för en så omtalad tv-produktion som julkalendern?

– Jätteinspirerande! Det känns som ett riktigt hedersuppdrag. När vi var små växte vi upp med att själva titta på julkalendrar och att då få göra en egen är superkul! För oss som verkligen vill göra en riktig julsaga är utmaningen extra stor, eftersom vi var så sugna på att det skulle få vara mycket magi och spännande miljöer i ”Selmas saga”. Det är saker som så klart är extra dyra att göra.

Vad är ert recept för att lyckas som manusförfattare?

– Först och främst måste man tycka om berättelser! Och att själv berätta dem. Sedan behöver man träna, om man vill bli manusförfattare är det bara att skriva på! Det sämsta man kan göra är att sitta och vänta på att någon annan ska be en om att skriva.

Det måste vara så musiker känner när de ska släppa ett nytt album. Man vet att det nya alstret kommer att jämföras med tidigare succéer.

– Det är också bra att titta på filmer och tv-serier som finns. Om man verkligen gillar en viss film, så titta riktigt noga på den. Försök att se hur historien är uppbyggd och hur karaktärerna rör sig genom berättelsen. Sedan finns det så klart många utbildningar också, men det är svårt att ge någon specifik rekommendation eftersom vi båda är självlärda. Däremot finns det en massa bra manus-skrivarböcker.

Vilka ingredienser behöver finnas med för att fånga dagens unga generation?

– Egentligen är det nog samma saker som alltid behövs: att det handlar om karaktärer som det går att bry sig om. Sedan är det ju aldrig fel med ett spännande äventyr, heller ...

Er förra julkalender ”Tjuvarnas jul” vann Kristallen 2012 för ”Årets bästa barn och ungdomsprogram”. Hur är det att leva upp till den framgången?

– Det måste vara så musiker känner när de ska släppa ett nytt album. Man vet att det nya alstret kommer att jämföras med tidigare succéer. Men det viktiga är att detta är en helt ny berättelse. Vi tror att om de som gillade ”Tjuvarnas jul” ger den här en chans – och ser många avsnitt – så kommer de förhoppningsvis att tycka om ”Selmas saga” också.

Hur delar ni upp arbetet mellan er?

– Vi spånar och strukturerar upp historien tillsammans, sedan delar vi på avsnitten och skriver dialogmanus på var sitt håll. Sedan är vi varandras manusredaktörer och sågar och peppar varandra. Och sågar lite till. När ingen av oss klagar längre, så vet vi att det funkar!

När föddes idén till ”Selmas saga”?

– För nästan tio år sedan spånade vi om en idé om två knäppa äventyrare som skulle bege sig till Nordpolen för att se om tomten finns. Med på ballongresan smet en liten föräldralös unge. Där såddes fröet för både delar av ”Tjuvarnas jul” och ”Selmas saga”. Efter ”Tjuvarnas jul” frågade SVT om vi hade fler idéer i bakhuvudet. Stefan och jag tog en fika och kom ihåg det där upplägget om forskare som ska bevisa tomtens existens. Det är något kul med det, eftersom det alltid kring jul blir prat om huruvida tomten finns eller inte. Så nu ska det bevisas!

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons