Ett litet livEtt smärtsamt liv blir en stor amerikansk roman

Hanya Yanagihara (född 1975) är journalist och författare bosatt i New York. Hon är också redaktör för New York Times Style Magazine. ”Ett litet liv” är Hanya Yanagiharas andra roman och nominerades till National Book Award och Bookerpriset.
Hanya Yanagihara (född 1975) är journalist och författare bosatt i New York. Hon är också redaktör för New York Times Style Magazine. ”Ett litet liv” är Hanya Yanagiharas andra roman och nominerades till National Book Award och Bookerpriset. Foto: David Hartley/IBL

Hur länge kan man fortsätta hjälpa någon som inte vill bli hjälpt? Den frågan ställs i Hanya Yanagiharas omtalade, och omfattande, New York-roman ”Ett litet liv”. En riktig roman-roman som trots all smärta gör vintermörkret lite mer uthärdligt, skriver Lina Kalmteg.

Publicerad
Annons

Den senaste tiden har jag sett flera önskemål i mitt Facebookflöde om tips på långa, episka romaner, inte för mörka, gärna utan språkligt krumbuktande. Och det från omvärldsintresserade, vana läsare.

Kanske är det världsläget som gör att så många vill ha något som sveper iväg dem. Något som kan ta vid när Elena Ferrantes svit är utläst. Även om det ska betonas att just Ferrantes romaner (med tanke på senaste veckans kritik mot DN-recensenten Jonas Thentes kommentar om att de är ”varmgulliga”) inte är en verklighetsflykt, däremot ett behagligt avbrott från nuet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons