Recension

Still lifeAnslående tablåer gör oss alla till Sisyfos

”Still life” är ett grekiskt dans- och bildverk som tolkar Sisyfosmyten. I slutet tar människan makt över  himlavalvet.
”Still life” är ett grekiskt dans- och bildverk som tolkar Sisyfosmyten. I slutet tar människan makt över himlavalvet. Foto: Miltos Athanasiou

Äntligen kommer grekisk samtidskoreografi till Stockholm. I ”Still life” tolkas Sisyfosmyten i en rad anslående tablåer som är både pessimistiska och upplyftande, skriver Anna Ångström.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

När Albert Camus mitt under brinnande världskrig 1942 skrev sin essä ”Myten om Sisyfos” försökte han föreställa sig att denne kung från Korinth trots allt var lycklig. Sisyfos är visserligen dömd att rulla ett stenblock uppför en kulle i dödsriket, men genom att acceptera tillvarons meningslöshet blir han ett slags revoltör med värdigheten i behåll.

Dansens hus gästas nu för första gången av grekisk samtidskoreografi – äntligen! – och det är snudd på en övertydlig symbolik i att upphovsmannen Dimitris Papaioannou väljer Sisyfosmyten för sitt verk ”Still life” (2014) som är på världsturné. Om något vacklar ju hans hemland under bördan av såväl ekonomisk kris som flyktingkris.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons