Tragiska kärleksöden ur historien

Fängelsestraff, bortsända barn och ond bråd död. Kärlekshistorier som slutar i tragedi finns det gott om i historien. SvD har listat åtta verkliga kärlekshistorier. ”Varför ska man hitta på när det finns så mycket att hämta i historien?”, säger författaren Margareta Beckman, som skrivit flera böcker om historiska kärleksaffärer.

Publicerad
Annons

Kärlekshistorier som slutar i tragedi finns det gott om i historien.
Sixten Sparre och Elvira Madigans tragiska öde betraktades som en stor skandal på 1800-talet och har filmatiserats två gånger. Den gifte löjtanten och den unga lindanserskan blev kära när Sparre besökte Elviras cirkus och efteråt började de brevväxla. Efter ett drygt år deserterade Sixten från sitt regemente, Elvira lämnade cirkusen och de rymde tillsammans till den danska ön Tåsinge. Kärlekslyckan blev dock kortvarig. Pengarna tog slut och framtiden såg mörk ut. Den 19 juli använde Sixten sitt tjänstevapen för att först skjuta Elvira och sedan sig själv under en utflykt på den danska ön. Enligt författaren Margareta Beckman, författare och tidigare chef för Krigsarkivets bibliotek, var det ofta samhällets konventioner som gjorde att kärlek som deras blev omöjlig. ”I dag går det att lösa det mesta, men då var det en annan samhällsordning”. Klickas vidare för att läsa om andra tragiska kärlekspar ur historien.

Anna Charlier och Nils Strindberg var förlovade när Strindberg våren 1897 reste iväg mot nordpolen i luftballong med Andréeexpeditionen. Efter avfärden var det länge oklart vad som hade hänt Strindberg och hans tre medresenärer, och först 1930 fick Anna det definitiva dödsbeskedet via en löpsedel med orden ”Andréemännen återfunna, Strindbergs grav hittad”. Anna Charlier gifte sig med engelsmannen Gilbert Henry Conserray Hawtrey och hennes kropp är begraven i England – men utan hjärta. När Anna dog 1949 skars hennes hjärta ut ur hennes kropp, kremerades, och lades att vila tillsammans med hennes älskade Nils Strindbergs i hans grav i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons