Wallström vill ha möte med Ryssland inom kort

Utrikesminister Margot Wallström vill få till stånd ett möte med sin ryske ministerkollega Sergej Lavrov så snart som möjligt.

Senast diskuterades frågan när kabinettssekreterare Annika Söder träffade Rysslands vice utrikesminister Vladimir Titov i Moskva nyligen.

Publicerad
Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Rysslands dito Sergej Lavrov.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Rysslands dito Sergej Lavrov.

Foto: TT och AP
Annons

– Det är viktigt att vi har kontakter med ett stort grannland, men jag skulle inte vilja tala om trendbrott utan om angelägenheten att ha kontakt även om man inte är överens, säger kabinettssekreterare Söder till SvD, utan att gå in på vad som sades i samtalet med Titov om ett kommande möte mellan Wallström och Lavrov.

Normalt träffas Söder och Titov en gång i halvåret, antingen i Moskva eller i Stockholm. Högre än så går inte de svensk-ryska diplomatiska förbindelserna för närvarande. Rysslands annektering av Krim 2014 och stödet till separatisterna i östra Ukraina frös ner alla diplomatiska kontakter på ministernivå, till skillnad mot hur flertalet andra EU-länder hanterar situationen: 20 av 28 EU-länder har haft delegationer på besök i Moskva på statschefs- eller ministernivå de senaste åren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons