ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sanningen om det svenska slaveriet

Hamnmotiv från Gustavia på S:t Barthélemy. Centralt i bild ses två slavar med fotbojor. I fonden ett fort på en höjd med svensk flagga.
Hamnmotiv från Gustavia på S:t Barthélemy. Centralt i bild ses två slavar med fotbojor. I fonden ett fort på en höjd med svensk flagga. Foto: Sjöhistoriska museet

Holger Weiss har skrivit precis den typ av bok som ämnet kräver, menar SvD:s Dick Harrison. ”För första gången har den mörkaste nattsidan i den svenska koloniala erfarenheten utsatts för en omfattande vetenskaplig källgranskning”.

Dick Harrison
Publicerad

På 1700-talet drömde mången ambitiös svensk politiker och affärsman om att bygga upp ett kolonialt imperium, om än i liten skala, på andra sidan haven. Mer eller mindre fantasifulla projekt i Afrika, Asien och Amerika skisserades och förkastades, och endast ett blev verklighet – Gustav III:s lilla Saint-Barthélemy, som på 1780-talet införskaffades från Frankrike.

Om detta projekt, och om den handel med ofria människor som kom att utvecklas med kolonin som nav, har Holger Weiss, professor vid Åbo Akademi, skrivit en mycket läsvärd bok: ”Slavhandel och slaveri under svensk flagg. Koloniala drömmar och verklighet i Afrika och Karibien 1770–1847” (Svenska Litteratursällskapet i Finland och Atlantis).

Laddar…