Så tycker våra grannländer

Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD
Josef el Mahdi, Kristina Olsson
Publicerad
Annons

DANMARK
Ryssland är inte längre ett hot och försvaret av nationalstaten inte längre aktuellt. Istället satsar Danmark på att vara närvarande i världens brännpunkter. Det är den kortfattade versionen av dansk försvarspolitik anno 2009. De nordiska länderna är inte längre intressanta, Natomedlemmen Danmark har istället riktat blicken mot sina vänner i Storbritannien och USA. Tillsammans med dessa två stormakter har Danmark engagerat sig i Afghanistan 2001 och i Irak-kriget 2003. Men priset har varit högt. Hittills har 28 danska soldater fallit i de två krigen. Vid den förra 5-åriga försvarsöverenskommelsen 2004, gjordes genomgripande förändringar och nerdragningar av det traditionella danska försvaret på hemmaplan.
Därför förväntas den kommande som ska presenteras före sommaren att vara mindre omfattande. Idag har Danmark dragit sig tillbaka från Irak. Den interna försvarsdebatten handlar just nu framför allt om hur mycket fler resurser som ska satsas på kriget i Afghanistan.

NORGE
”I Norge har man alltid utgått från att Sverige har ett starkt försvar, men i debatten under senare tid har man sagt att det inte gäller längre”, säger Morten Fyhn, utrikesreporter på norska morgontidningen Aftenposten med Norden som bevakningsområde. ”Men det är i sig ingen kritik mot Sverige, eftersom att vi gått ungefär samma väg i Norge”.
Den svenska debatten och SvD:s rapportering om ÖB:s planer på färre soldater har gett eko i landets nyhetsmedier. Norge rustar upp sitt flygvapen med köpet av amerikanska plan av modellen Joint Strike Fighter och deltar i flera internationella insatser.
Försvarsdebatten i Natolandet Norge har i lägre grad än i Sverige och Finland påverkats av Rysslands krig i Georgien i somras, berättar Morten Fyhn. Istället är det ett ökat ryskt tryck i Barents hav som uppmärksammats som ett hot.
”Ingen här tror att Norge eller Sverige skulle angripas av någon. Ett mer sannolikt scenario är att det inträffar incidenter som leder till konflikt i Barents hav.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons