Recension

Paul GrähsPaul Grähs - Galleri Inger Molin, Kommendörsgatan 24

ÅTERBRUK. Brutalt tunga bronsvaser, polerade konservburkar och skulpturer av keramikspill – det finns gott om konsthantverk som visas på spännande och udda utställningar just nu.

Publicerad
Annons

Platina visar en mycket poetisk utställning. Karin Johansson har handsågat ett hundratal fjärilsformade broscher i guld- och silverplåt, alla med sitt eget uttryck. Den samtidiga mångfalden och uniformiteten ger tillsammans med broschernas platthet en visuell enkelhet som sätter fokus på konturen. Smyckena är rena i sina färgskalor – silverbroscherna har patinerats i svart och grått eller emaljerats enfärgat i vitt, rött, grönt eller blått. Mönstringarna är också mycket sparsmakade och kan ibland påminna om tygstrukturer och traditionell japansk metallkonst.

Annika Bertilsdotters utställning på Konsthantverkarna bygger mycket på krockar och samspel mellan tungt och lätt. I en rad olika blomteman får kraftfulla vaser, fat och skålar i brons samspela med smycken. Och bronsföremålen som är närmast brutalt tunga har försetts med eleganta och lätta dekorationer. Några är tätt besatta med gnistrande syntetiska diamanter, andra är dekorerade med inläggningar i emalj, plast och silver.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons