Inga pengar till aktieägarna

Swedbank ställer in utdelningen till aktieägarna på 3 miljarder kronor. Beslutet togs vid ett styrelsemöte i lördags eftermiddag, erfar SvD Näringsliv. Beslutet är en direkt konsekvens av att Folksam blivit bankens största ägare och är ett försök att få stopp på ryktena om ännu en nyemission.

Jan Almgren, Johanna Petersson, Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Händelsutvecklingen i Swedbank är dramatisk just nu. Bara någon dag efter att Folksams vd Anders Sundström meddelat att man tar kommandot i Sveriges största bank, sett till antalet kunder, kallar styrelsen till extra sammanträde på huvudkontoret vid Brunkebergstorg. Ämnet: slopad utdelning.

Det var bara tre veckor sedan Swedbanks styrelse meddelade att 2,9 miljarder kronor skulle delas ut till aktieägarna i vår. Därmed kunde alla aktieägare som investerat i nya så kallade preferensaktier i höstens nyemission få sin fina utdelning. Något bankens ordförande Carl Eric Stålberg gjorde ett stort nummer av när emissionen presenterades. Ett återkommande argument i höstas för nyemissionen var just att utdelningspolicyn var så generös, inte minst från Anders Sundström, vd i Folksam som gick in med 3,4 miljarder i banken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons