Sovjets superfemma låstes in – och krossade alla

Söndagen den 22 februari är det exakt 35 år sedan ”Miracle on ice” – då USA besegrade Sovjet i OS 1980. Men här ska vi fokusera på historien om Sovjets superfemma som ofta såg sin tillvaro som ett fängelse. Se de sällan visade bilderna bakom kulisserna under Sovjets storhetstid. Text: Johan Lindberg

Publicerad
Annons

Söndagen den 22 februari är det exakt 35 år sedan ”Miracle on ice”. USA – med en mix av amatörer och collegespelare – besegrade tidernas bästa ishockeylag Sovjet. 4–3-segern efter Mike Eruzione avgörande mål i OS 1980 är en evig klassiker, men i det här bildspelet ska vi fokusera mer på den fantastiska sovjetiska hockeymaskinen som vältes denna dag. Historien om superfemman Fetisov, Kasatonov, Krutov, Larionov och Makarov är både ljus och mörk. Själva såg de ofta tillvaron i det ryska armélaget som ett fängelse. **Bläddra i svepet och se de sällan visade bilderna från Sovjets storhetstid.

Här är tidernas superfemma: Från vänster: Sergej Makarov, Alexej Kasatonov, Igor Larionov, Vjatjeslav Fetisov och Vladimir Krutov. När USA svarade för OS-miraklet 1980 var samtliga utom Larionov med i laget. Men de var alla unga och precis redo att ta över efter äldre superspelare som Charlamov, Maltsev och Petrov. VM i Sverige 1981 var det första stora testet för nya superfemman – då besegrades Tre Kronor i finalen med 13–1... Men framgången hade ett pris. Elva månader om året var anläggningen i Archangelskoje Sovjet-spelarnas hem. Eller ”fängelse” som Sergej Makarov har kallat det. **Bläddra vidare för att se en av de sällsynta bilderna från ett av träningspassen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons