Hundägare känner ofta skuld

Anders Hallgren är en auktoritet för många inom hundvärlden. Så var det knappast när han startade sin verksamhet som hundpsykolog på 1970-talet. Men i dag tycker många hundägare att det är självklart att försöka förändra hundens beteende med hjälp av några besök hos hundpsykologen.

Publicerad
– Idag behandlas hundar som riktiga familjemedlemmar och eftersom vi människor allt oftare vänder oss till psykologer, tycker vi också att hundarna är värda  psykologisk expertvård, säger Anders Hallgren, Sveriges första hundpsykolog, som den här dagen passade isn brors tax Tito.

– Idag behandlas hundar som riktiga familjemedlemmar och eftersom vi människor allt oftare vänder oss till psykologer, tycker vi också att hundarna är värda psykologisk expertvård, säger Anders Hallgren, Sveriges första hundpsykolog, som den här dagen passade isn brors tax Tito.

Annons

”Ska du låta hundarna ligga på divanen och berätta om hur tufft de hade det under valptiden, eller?” När Anders Hallgren i början av 70-talet började titulera sig ”hundpsykolog” möttes han av spydiga kommentarer, höjda ögonbryn och överseende leenden. Något sådant hade man aldrig tidigare hört talas om. Även för människor ansågs det smått suspekt att uppsöka psykolog - och sen ta dit hunden!

– Skrattet från vissa kritiker ekar nästan fortfarande, säger Anders Hallgren - och skrattar själv åt minnet. I dag är det självklart för de flesta att även hundar har rätt till medicinsk och psykologisk vård, men då ansågs problemhundar vara antingen knäppa i huvudet eller ”mentalt dåliga”. Ofta fick ägaren rådet att avliva hunden.
Numera är situationen en annan. Både efterfrågan och tillgången på hundpsykologer har ökat betydligt sedan Anders Hallgren drog igång sin verksamhet. Hundars psykologiska problem tas på ett helt annat allvar och med hjälp av psykologiska analyser och träningsprogram anses de flesta
beteendestörningar kunna rättas till.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons