På äventyr med Sten Bergman

Publicerad
Annons

0 Missa inte
Lars Noréns Sommar, 13.05 i P1.
0 För övrigt
är Bengt af Klintberg och Christina Mattsson tillfälligt åter i radion med Folkminnen: en midsommarspecial sänds i dag klockan 15.03 samt förstås på midsommarafton den 24/6.
Radiokrönika
”God dag alla skolradions lyssnare. Ni vet alla hur en tiger ser ut.” Många svenskar som uppnått mogen ålder känner säkert igen anslaget, även utan att höra föreläsarens en gång rikskända röst. Håkan Sandblads Radiomuseet i lördags ägnades Sten Bergman (1895-1975) - zoologen, upptäcksresanden, författaren och radiolegenden. Det var en liten högtidsstund, även för den som inte var född när Bergman hade sina älskade föredrag i etern eller fullsatta läroverksaulor.

Tigercitatet är hämtat från ett program inspelat 1944. Sandblad bjöd på fler klassiska anföranden: om huvudjägare, lömska rovdjur och oländiga terränger, men också om en hård skoltid i det unga seklets Norrköping.
Inbakat i programmet låg Kent Hägglunds porträtt från 1999, Eterns riddare. Här
berättades bland annat att Bergman 1954 med stor majoritet framröstades till den populäraste talaren i radio (Stig Järrel vann skådespelarkategorin och Alice Babs var den mest omtyckta sångartisten).
Populariteten hängde förstås samman med att gemene man på den här tiden inte hade sett så mycket av världen. Bergmans äventyrsskildringar från snart sagt hela planeten var exotiska och fantasieggande. Jag menar nog att de med vissa modifikationer är det än; ganska få har väl åkt hundsläde i bortre Asien eller huggit sig fram i vegetationen på en bastuvarm ö i jakt på skalbaggar stora som plånböcker. Ännu färre har blivit adopterade av en kannibalhövding.
Dessutom hemsläpade Bergman, i likhet med samtida fältkollegor som Eric Hultén och René Malaise, kusliga mängder material till Naturhistoriska riksmuseet. När Bergman efter en visit på Nya Guinea landsteg i Göteborg, medförande nitton levande paradisfåglar, ryckte Dagens Eko ut och gjorde ett sex och en halv minut långt inslag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons