Svår sorg kräver terapi
– Tar vi inte hand om och hjälper dem som drabbats direkt av tsunamikatastrofen kommer vi att skapa ett folkhälsoproblem, säger Ann-Kristin Lundmark, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Många människor som förlorat nära anhöriga så plötsligt kan inte ta sig ut ur sin sorg på egen hand, menar hon. Får de inte hjälp kommer de att gå in i en djup depression som de riskerar att fastna i, och då kan deras svårigheter fortplanta sig genom flera generationer.
Ann-Kristin Lundmark var dels nere i Thailand och arbetade med de flodvågsdrabbade på plats. Och här hemma i Sverige har hon fortsatt att jobba terapeutiskt med offren. Hon tycker att man i mediebevakningen av tsunamin och dess konsekvenser blandat ihop trauma, kris, sorg och vad hon kallar svår sorg. Ett trauma, som att ha varit med om flodvågen, kan man kanske bearbeta i en krisgrupp. Likaså brukar de självläkande krafterna räcka till när man drabbas av normal sorg, som när ens gamla föräldrar dör. Men svår sorg är något annat.
– Svår sorg är när man
mycket oväntat och på ett dramatiskt sätt förlorar sitt barn, sina unga föräldrar, sin maka eller make eller vän. Den kan också komma över en då man råkar ut för flera tunga händelser inom en kort tidsrymd.
Sorgeförloppet när man drabbas så hårt tar mycket längre tid att gå igenom, jämfört med normal sorg, menar Ann-Kristin Lundmark. Dessutom är risken att sorgen fryser betydligt högre.