Råkost är dagens rätt

Rawfood, mat som endast hettas upp till 42 grader, har länge omfamnats av hälsonördar. När intresset för grön mat och dryck växer sneglar allt fler på det råa kökets fräscha innehåll – medan de mest hängivna sysslar med ”cleansing”.

Publicerad
Annons
Josefin Jäger har skrivit boken Go green. Foto: DANIEL STIGEFELT
Sedan några dagar kan man beställa juicer för cleansing från Juica. Företaget pressar och levererar de färska juicerna till kunder i Stockholm. Foto: IDA KNUDSEN
Doctor Salad på Östermalm har blivit en samlingspunkt för de intresserade. Foto: IDA KNUDSEN
Råpressade juicer med frukt, grönsaker och kryddor. Foto: IDA KNUDSEN
Annons
Annons
Raw food är råvaror som inte hettas upp till mer än 42 grader. Foto: IDA KNUDSEN

Glöm kastruller, stekpannor och tryckkokare. I rawfoodköket är det grönsakssvarvar, torkugnar, råsaftcentrifuger och groddburkar som gäller. Och bland ingredienserna märks mörka bladgrönsaker, dadlar, nötter, frön, torkade bär, bipollen och vetegräspulver.

Anhängarna, som utesluter gluten, socker, mejeriprodukter och kött från sin kost, vittnar om bättre ork och ett större välbefinnande. Den bärande tanken är att de får i sig mer vitaminer, mineraler och enzymer eftersom maten inte bearbetas.

Trenden kan spåras bakåt till hälsoivraren Norman Walker, som uppfann råsaftcentrifugen på 1930-talet, levde som han lärde och blev 99 år. Hans tankar fångades senare upp av Anne Wigmore, vars diet levande föda utlöste en våg av groddar i maten bland 1970-talets hälsomänniskor.

I dag är kruskastämpeln borttvättad och råkosten klädd i modern silhuett. I förgrunden står megakändisar som Madonna, Michelle Pfeiffer, David Bowie och Sting och lovordar den vegetariska dieten med råkost. Och intresset sipprar gradvis ner i folkdjupet. Kocken och matkreatören Susanne Jonsson serverade raw chokladbollar och blåbärsbollar raw i tv-programmet Go’kväll. Söta frestelser med ingredienser som mixade mandlar, dadlar, chiafrön och kakao.

Annons
Annons

– Rawfood har bubblat under ytan länge och jag ville variera den traditionella maten lite. Hälsotrenden är fortfarande stark och många söker efter alternativ till vanliga sötsaker, säger hon.

Josefine Jäger är kock med växtbaserad mat som specialitet och aktuell med kokboken ”Hello green”. Hon vill inspirera fler att äta grönt. Nu är hennes fokus på boken och Los Angeles, men hennes kärlekshistoria med det råa köket inleddes i London för tio år sedan.

– Jag blev hänförd av de färska råvarorna, de nypressade juicerna och salladerna med smakrika dressingar. Känslan i kroppen när jag hade ätit var också en upplevelse: Jag kände en behaglig mättnad som gjorde mig nöjd.

Josefine Jäger är en av dem som gått i bräschen för så kallad cleansing i Sverige, då man under några dagar äter och dricker enbart rawfood och kallpressade juicer.

Även Doctor Salad på Sibyllegatan, som drivs av Eloise Levander och Louise Waldenström, har inslag av rawfood på menyn, liksom cleansingpaket. Fokus ligger på färska, ekologiska grönsaker, men de serverar även sallader med varmrökt lax eller getost.

– Vi har baserat menyn på vår egen resa och lagar mat som vi själva tycker om, säger Louise Waldenström. Det finns ingen diet som passar alla. Men alla mår bättre av att äta mycket grönsaker och vi vill bidra till att fler blir mer medvetna om vad de stoppar i sig.

Alla omfamnar inte teorin om att man får i sig fler näringsämnen av rå mat. Studier visar till exempel att kroppen lättare tillgodogör sig det nyttiga lykopenet i tomater och karotenet i morötter om dessa hettas upp.

Annons
Annons

– Det är positivt att man äter mer grönsaker, frukt, nötter och bär. De fetter man får i sig har också en bra sammansättning. Men dieten innehåller inga naturliga källor till vitaminerna D och B12, säger Veronika Öhrvik, nutritionist vid Livsmedelsverket.

Vitamin D och B12 finns i till exempel mjölk, kött och fisk och Veronika Öhrvik flaggar för att de som följer dieten strikt därför kan behöva kosttillskott.

Man kan också anamma delar av dieten. Josefine Jäger införde svarvad zucchini i köket och bakade bröd av groddade gryn. I dag har hon moderniserat konceptet och gör gärna avokadoyoghurt, saffransfalafel, ugnsrostade rotfrukter och matiga burgare av skogschampinjoner, valnötter, svarta bönor och svart råris. Ett kreativt och kul sätt att äta, anser hon.

– Många har bilden av rawfood som kall mat, men grönsaker, rumstempererade eller uppvärmda till 42 grader, ingår också. För mig är det värdefullt att äta mycket färskt grönt till den varma maten.

Hon ser ofta nybörjare livnära sig på torkade frukter, bär, nötter och frön. Det är gott och mättande, men för mycket torkat kan vara en utmaning för magen varnar hon och tipsar om att man kan blötlägga nötter och frön och äta dem med mycket grönt, särskilt mörkgröna bladgrönsaker.

– Ett bra sätt är att lära känna en råvara i taget och smyga in den i gröna drinkar, sallader och andra rätter. Några mår också bättre av att först äta lätt kokta, wokade eller ångade grönsaker och sedan gradvis gå över till råkost.

Desserterna då, hur ska man förhålla sig till dem? Josefine Jäger serverar efterrätter i huvudsak vid festliga tillfällen.

– Råa chokladbollar och andra sötsaker kan man spara till helgen. Risken är annars stor att man får i sig för mycket socker från dadlar, frukter och bär.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons