Analys

Jan Blomgren:Tsar Putin tvingas regera på nytt sätt

Jan Blomgren

När Vladimir Putin valdes till president första gången för tolv år sedan stod han som symbol för en ljus framtid. När han i går valdes på nytt är förutsättningar helt andra. För många miljoner ryssar symboliserar Putin korruption, laglöshet och ett land utan framtid.

Jan Blomgren
Publicerad
Annons

En del initierade insåg redan från början att säkerhetsofficeren från KGB knappast skulle förorda en demokratisk utveckling. Men för den breda majoriteten stod Putin för något nytt, fräscht. Han var relativt ung, vältränad och drack inte sprit. En man ryssarna kunde vara stolta över jämfört med skammen över den hjärtsjuke, alkoholiserade Boris Jeltsin som styrt under 1990-talet.

Putins popularitet höll i sig under flera år. Med ett oljepris som steg från 17 dollar fatet till 120 dollar (och gaspriserna följde efter) strömmade pengarna in till statskassan. Mycket hamnade i Putins och hans korrumperade kamraters privata fickor, men tillräckligt mycket skvalpade över för att den genomsnittlige ryssen skulle få det materiellt bättre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons