Analys

Jacob Bursell:Allt fler affärer sker utanför börsen

Antalet aktieaffärer i det dolda, utanför börsen, har på några år ökat dramatiskt. Transparensen och likviditeten i marknaden blir sämre, vilket går tvärt emot EU:s och svenska politikers ambitioner. Det ställer frågor om vart den svenska finansmarknaden är på väg.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Omsättningen i svenska aktier, mätt i kronor och ören, har ökat med runt 50 procent sedan 2009. Ökningen förklaras delvis av att aktiekurserna har stigit med ungefär lika mycket. Omsättningen på Stockholmsbörsen, å andra sidan, är i princip oförändrad. Det är också det enklaste och tydligaste uttrycket för att Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX svenska dotterbolag, har tappat marknadsandelar i snabb takt. Till stor del har handeln flyttat till nya marknader i framförallt London, något som blev möjligt sedan börsmonopolet avreglerades 2007. Men här finns också en annan trend.

Under våren 2011 har en fjärdedel av handeln i svenska storbolagsaktier skett ”over the counter” (OTC), utanför börsen och direkt mellan två mäklare. Ytterligare runt 5 procent har antingen skett i ”dark pools” eller internt i bankerna, direkt mellan bankernas kunder. För bara två år sedan, våren 2009, uppgick den så kallade OTC-handeln till drygt 15 procent. Ökningen är därför, allt att döma, ganska dramatisk. Även om skillnader i exempelvis rapporteringsrutiner kan göra statistiken lite luddig i kanten, så visar siffrorna på en ganska tydlig trend: aktiehandeln flyttar från öppna och transparenta marknader, till strukturer med mindre insyn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons