Gud ett måste vid kyrkobröllop

Ett romantiskt pingstbröllop i en vacker kyrka är en dröm för många. Men hur pass troende kristen måste man vara för att gifta sig i kyrkan? Räcker det att man tycker att kyrkan är urgullig eller att mamma insisterar på kyrkbröllop?

Publicerad
Annons

”Ni har nu ingått äktenskap med varandra och bekräftat detta inför Gud och denna församling. Ni är nu man och hustru. Må Herren vara med er och leda er i sin sanning nu och alltid.”
Så lyder prästens tillkännagivande vid en kyrklig vigselceremoni.
– Vi har en ritual som vi följer och den kan man inte rucka på. Det händer ibland att folk vill att vi ska plocka bort Gud. Men då brukar mitt förslag vara att man i stället överväger att gifta sig borgerligt, säger Monika Regnfors Sjörén, domkyrkokomminister i Jakobs kyrka, en populär bröllopskyrka i Stockholm.
Många känner inte till vad som sägs vid en kyrklig vigselceremoni.
– Gifter man sig i kyrkan så är Gud med, annars får man gifta sig någon annanstans.
Monika Regnfors Sjörén har varit präst i över 20 år.
– Det är mycket lättare nu. När jag blev präst på 80-talet så var Gud mycket mer ute än vad han är nu. Nu är det mer inne att vara andlig och ha någon upplevelse av Gud eller det heliga. Det har blivit en ökad öppenhet.

Monica Regnfors Sjörén har inte varit med om att någon som velat gifta sig i kyrkan sagt sig vara ateist, men däremot har det hänt vid barndop.
– Men det är inte så att jag i vigselsamtalet har ett katekesförhör om var folk befinner sig med sin Gud.
Tycker du att ett par där den ena är troende kristen och den andra inte är troende ska viga sig i kyrkan?
– Det låter som det skulle kunna bli problem i äktenskapet. Vigseln verkar inte vara det största problemet för det paret.
Hon framhåller att det är något som mannen och kvinnan måste göra upp om själva. Var och en har sitt eget samvete och ska svara för vad de gör.
– Jag kan tänka mig att man av kärlek till den andra går med på något som man inte tycker är riktigt skojigt. Men att gifta sig framför något man upplever som en lögn ...
Om paret är i en sådan situation tycker hon att de ska be om ett själavårdande samtal med en präst innan de fattar beslutet.
– Man ska inte ljuga och samtidigt ska man inte hålla fast vid principer så att folk går under på kuppen.
Det finns vissa möjligheter att anpassa vigseln efter om man är aktiv kristen eller om man har ett mer distanserat förhållande till Gud. Alla vill till exempel inte ha med ”Gemensamt skall ni ha ansvar för ert hem och för barnens kristna fostran”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons