Krönika

Jenny Nordberg:Feministerna tiger om IS nya medeltid

Jenny Nordberg

NEW YORK. Ibland undrar jag lite vad feministerna har för sig. Vad gör de när tolvåriga flickor säljs på slavmarknader i Irak? Var är de när unga kvinnor kidnappas och säljs som hustrur åt krigare för Islamiska staten? Har de någon åsikt om att extrem förnedring av kvinnor tillhör ideologin för en grupp som nu bygger ett helt nytt samhälle i halva Syrien?

Uppdaterad
Publicerad
Islamiska staten – ondskan på frammarsch.

Islamiska staten – ondskan på frammarsch.

Foto: AP
Annons

Variationer på temat män som hatar kvinnor har funnits genom hela vår historia. Men de som nu kallar sig Islamiska staten är på en helt ny nivå av systematisk och välorganiserad ondska, som för fler kvinnor än på länge tillbaka till en djup medeltid. Talibanerna, som aldrig hade några planer på världsherravälde, kommer knappt i närheten.

Eller vad sägs om att flickor har förts bort i bussar och packats in i lagerlokaler, där de inspekteras av potentiella köpare och säljs på slavmarknader, med formella köpekontrakt som anger flickans värde och hennes ägare. Minderåriga flickor våldtas sedan – ibland tills de dör av skadorna – av män som förklarar att de bara utövar sin religion.

I Sverige är det viktigast att prata om humanism, medan världen utanför får tuffa på.

Drygt 3000 yezidier hålls fortfarande som slavar hos IS, och åtskilliga andra etniciteter i Syrien och Irak har fått se sina döttrar, hustrur och systrar försvinna för gott. IS skryter öppet och förtjust om hur väl systemet fungerar. Att få misshandla, våldta och sälja barn är också ett viktigt argument i rekryteringen: Det är så lockande att det drar till sig män från hela världen.

Annons
Annons
Islamiska staten – ondskan på frammarsch.

Islamiska staten – ondskan på frammarsch.

Foto: AP
Islamiska staten – ondskan på frammarsch. Foto: AP

Det är mer än ett år sedan IS började expandera i Mellanöstern, och hundratals vittnesmål och ett antal ofattbara människorättsrapporter senare. Fortsätter det i den här takten har de snart en helt fungerande byråkrati och tillräckligt stort territorium för att faktiskt ha grundlagt en helt ny stat, där extremt förtryck av kvinnor utgör en av grundbultarna.

Intresset för att göra något åt det i västvärlden är minst sagt ljummet, eftersom det skulle innebära utökat krig för att ta tillbaka och hålla territorium.

Men varför anser inte ens kvinnor, eller åtminstone de som kallar sig feminister, att detta är det mest akuta pågående brottet mot det egna könet? Kvinnorna som är offer för IS har inte ens fått en egen hashtag, än mindre någon handling från politiker.

I Sverige är det viktigast att prata om humanism, medan världen utanför får tuffa på. Vad gör exempelvis vår feministiska utrikesminister om dagarna, och varför är inte detta hennes mest akuta fråga? På Moderatkvinnornas hemsida nöjer de sig kort och gott med att önska alla besökare ”skön sommar!” Det går inte ens att räkna med Gudrun Schyman. På Feministiskt Initiativs hemsida handlar det om ”Ja till Fred! Nej till Nato!” och sedan ett invecklat resonemang om feministisk antirasism. Inte ett pip om att en helt ny sekt-utopisk civilisation håller på att byggas, där kvinnor är handelsvaror.

Så vem ska jag ringa och vilken förening ska jag gå med i? Jag tillhör inte dem som tycker att kvinnor bör nöja sig med de senaste hundra årens framsteg och ”lugna ner sig lite”. Men feminister som anser sig tillhöra den rätta läran men ignorerar den nya medeltiden år 2015 – de vet jag inte riktigt vad de är bra för heller.

Fotnot. Rekommenderad vidareläsning är New York Times stora reportage ISIS Enshrines a Theology of Rape.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons