Recension

Bruno MathssonAndra sidor av Mathsson

Banbrytande. Antologin ”Bruno Mathsson” lyfter fram arkitekten och människan bakom de världsberömda möblerna. Mathsson framstår som en pionjär när det gäller att anamma tekniska lösningar, inte minst inom värmeekonomi och ljusets behandling.

Magnus Odéen
Publicerad
Annons

I april i år byggnadsminnesförklarades det sommarhus som Bruno Mathsson ritade åt sig själv i Frösakull utanför Halmstad. Några månader senare stod det klart att även den radhuslänga som han ritade åt glasbruket i Kosta skulle byggnadsminnesmärkas. Just i år råkar också vara det år då Mathsson skulle ha fyllt 100 år, en händelse som onekligen ser ut som en tanke.

Bruno Mathsson är framför allt bekant som Sveriges kanske mest betydelsefulla möbelformgivare genom tiderna, medan hans gärning som arkitekt är mindre uppmärksammad. Där hans själv­klara och eleganta behandlig av sittkurvor och sittandets mekanik har förlänat honom en plats bland 1900-talets stora modernister, jämte namn som Breuer och Aalto, så nådde hans arkitektur endast undantagsvis upp till samma nivå.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons