Kovändning av (v) om fildelning

Vänsterpartiet är på väg att göra en äkta helomvändning i frågan om fildelning att ladda ner film och musik från nätet. Partistyrelsen vill gå från en mycket strikt linje där all fildelning är olaglig till att den ska tillåtas för eget bruk.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Vänsterpartiet förbereder sig som bäst för sin partikongress i juni och idag måndag kommer en redovisning av vad partistyrelsen ger för svar på de flera hundra motioner som läggs till kongressen. Många motioner handlar om klassiska återställarkrav på att återinföra arvs- och förmögenhetsskatten, att kämpa ännu hårdare för sex timmars arbetsdag och att luckra upp de ideologiska privatiseringar som alliansen anses tvinga fram inom olika politiska områden. Men här diskuteras även regeringsfrågan och behovet av en gemensam valplattform inför nästa val.

Det kanske mest överraskande svaret från partistyrelsen handlar ändå om den så politiskt laddade fildelningsfrågan. Inom partiet har det funnits några som kritiserat den officiella partilinjen att olagligförklara fildelningen men efter en omröstning i partistyrelsen i helgen har den falangen nu tagit över. De föreslår att partikongressen ska säga ja till nerladdningar för privat bruk, men inte för kommersiellt bruk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons