”Oerhört allvarligt om de inte kommer överens”

Fisket är en av de stora stötestenarna som EU och Storbritannien måste komma överens i sina brexitförhandlingar. Arkivbild.
Fisket är en av de stora stötestenarna som EU och Storbritannien måste komma överens i sina brexitförhandlingar. Arkivbild. Foto: Scott Heppell/AP/TT

Regler för fiske, tvistehantering och schyssta konkurrensvillkor. De knutarna måste EU och Storbritannien lösa när klockan tickar mot ett verkligt brexit.

– Det är oerhört allvarligt om de inte kommer överens, säger professor Catherine Barnard.

Sofia Eriksson/TT
Publicerad
Annons

Storbritannien lämnade EU den 31 januari, nästan fyra år efter folkomröstningen som splittrade landet. Då inleddes en övergångsperiod under vilken i princip allt har varit som vanligt i relationerna mellan Storbritannien och de 27 länderna i EU vad gäller regler, förordningar och budgetbetalningar. Från och med årsskiftet kommer det dock att förändras, när brexit blir ett fullbordat faktum även i praktiken.

Men trots månader av samtal har parterna inte kunnat komma överens om hur handel, fiske och andra samarbeten ska se ut när övergångsreglerna löper ut. Och nu brinner det i knutarna. Alla EU-länder måste ställa sig bakom avtalet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons