ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Det viktiga är att inte hamna på sjukhus och dö”

Norge, Österrike, Danmark och Estland är några av de EU-länder som pausat vaccineringen med Astra Zeneca. ”Jag tycker absolut att man ska ta det här vaccinet” säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet.
Norge, Österrike, Danmark och Estland är några av de EU-länder som pausat vaccineringen med Astra Zeneca. ”Jag tycker absolut att man ska ta det här vaccinet” säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet. Foto: Luc Nobout, Carl-Olof Zimmerman/TT

Flera länder i Europa har stoppat vaccinet från Astra Zeneca. Nu slår företaget tillbaka mot blodproppslarmet – och får medhåll av svenska vaccinexperter.

Sophie Stigfur
Uppdaterad
Publicerad

– Det måste vara första gången i världshistorien som alla har en åsikt om vilket vaccin man ska ta. Vem hade för ett och ett halvt år sedan börjat knorra om influensavaccinets effektivitet och sagt ”nä, då vill jag inte ha det”? Har vi vacciner som skyddar och inte har allvarliga biverkningar så ska vi använda dem. Vi vill komma ur den här pandemin levande, utan att passera sjukhus.

Det säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska Institutet. Efter att flera länder i Europa, däribland Norge, stoppat vaccinet från Astra Zeneca efter rapporter om blodproppar, har röster höjts för att även Sverige borde dra i bromsen.

Laddar…