ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Han varnar för nya bubblor i Nordeuropa

Södra Europa har haft sina bubblor som spruckit, nu står kanske norra Europa på tur. Orden kommer från Lorenzo Bini Smaghi, tidigare medlem i Europeiska centralbankens styrande råd, numera professor på Harvard. Bini Smaghi varnar också för att beslutsfattare agerar för långsamt och på så sätt både förvärrar situationen och lämpar över problemen i någon annans knä.

Louise Andrén Meiton
Publicerad

Tiden med extremt låga räntor och stora stödinsatser närmar sig sitt slut. Förr snarare än senare måste världens stora centralbanker börja strama åt penningpolitiken. Men många centralbanker tänker fel, anser Lorenzo Bini Smaghi. Man är för rädd för att agera för fort när faran i själva verket är att agera för långsamt.

– Höjer du styrräntan med 25 punkter så kan du sänka den senare. Men gör du ingenting är risken att låga räntor och stor likviditet blir bränsle till nya bubblor. Dessutom, när du senare väl börjar strama åt så kan reaktionerna på marknaden bli stor volatilitet. I värsta fall leder det i sin tur till att åtstramningen skjuts på framtiden och ännu större problem skapas. Det får en självförstärkande effekt.

Laddar…