Affärsman anklagar Kreml för sprängda ryska hyreshus

Publicerad
Annons

De starkaste bevisen för att Kreml, och inte tjetjenska terrorister låg bakom hussprängningarna i Moskva 4 och 9 september och i Volgodonsk den 16 september 1999, är dokument om ett misslyckat attentat i Rjzan 22 september. Det var då hyresgäster upptäckte mystiska säckar med sprängmedel i en källaruppgång och slog larm till den lokala polisen. Säckarna avlägsnades snabbt och senare förklarade Nikolaj Patrusjev, chef för Federala Säkerhetstjänsten(FSB), att "säckarna innehöll socker och att det var ett test för att kontrollera hyresgästernas vaksamhet".

Berezovskij visade bildbevis på att det var en verklig detonator och riktigt sprängmedel som placerats i Rjzan. Med sin uttalanden skulle också FSB bevisat sin delaktighet, menar han. Berezovskijs teori delas av många ryssar. Kreml var hösten 1999 i desperat behov av att lansera en ersättare på presidentposten till den allt svagare Boris Jeltsin. Ett krig där den anonyme nyutnämnde premiärministern Vladimir Putin kunde profilera sig passade därför väl in i bilden.
Efter det första Tjetjenienkriget (1994-96) fanns dock inget folkligt stöd för ett nytt krig. Redan den första husexplosionen, med över 100 döda, förändrade den inställningen. Putin framstod som en handlingskraftig ledare när han tog itu med de "tjetjenska terroristerna" och vägen till presidentposten låg öppen. Svårigheten att värdera Berezovskijs "bevis" är att dollarmiljonären själv ägnat sig åt så många högst tvivelaktiga affärer i Ryssland, politiskt, ekonomiskt och när det gäller direkt pennningstöd till tjetjenska rebeller. Han har också hamnat på kollisionskurs med makthavarna i Kreml och befinner sig sedan ett år i landsflykt i London.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons