Vad innebär rättvisa och jämlikhet?

Vad är rättvisa?
Vad är rättvisa? Foto: Uwe Anspach/AP

PODD | 12 november. Är ojämlikheten i Sverige ett problem? Finns det något som kan kallas för rättvis ojämlikhet?

Publicerad
Annons

Vad som är rättvisa är kanske inte bara politikens – utan även moralfilosofins – allra mest grundläggande frågeställning. Vad vi förstår som rättvisa är grunden för våra föreställningar om hur samhället bör vara organiserat.

Intimt förknippad med frågan om rättvisa är jämlikhet. Ett i fundamental mening ojämlikt samhälle kan svårligen betraktas som rättvist.

Men, det finns ett krux. Vad som är jämlikhet är inte alldeles givet och inte heller oomstritt. Att snävt likställa jämlikhet med ekonomisk eller annan likhet kommer att hamna i konflikt med hur vi ser på förtjänst och ansvar för våra handlingar. Och gör man det så kommer man att kunna kritiseras för att bryta mot andra perspektiv på jämlikhet – exempelvis den jämlikhet och rättvisa som ligger i varje människas möjlighet att göra sina livsval.

Är ojämlikheten i Sverige ett problem? Finns det något som kan kallas för rättvis ojämlikhet?
Dessa nätta små frågor försöker vi bena ut i dagens podd. Fredrik Johansson leder samtalet med Nils Karlson, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitetet och VD för Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, Arvid Åhlund, vikarierande ledarskribent på Expressen, och Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och förläggare på Timbro förlag.

Efter reklamen visas:
Vad innebär rättvisa och jämlikhet?
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons