Så påverkar minusräntan ditt sparande

Ingen svensk bank vill säga rakt ut att de har för avsikt att sätta en negativ ränta på privatpersoners bankkonton. Beskedet från de fyra storbankerna är att de vill undvika det i det längsta. Men visst kan det ske.

Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Om bankerna inför negativ ränta på sparkontana kan du behöva betala för att ha dina pengar hos banken. Det är hög tid att se över sina besparingar - här finns pengar att spara. Trots negativ styrränta går det exempelvis fortfarande att få upp till 1,6 procent i rörlig ränta på Carnegies sparkonto. Den som är beredd att binda räntan i tre år kan få 2,50 procent ränta hos Hoist Spar.

Det är svårt att hitta ett bra och säkert sparande i dagsläget. Normalt sätt säkra, korta räntefonder kan vara ett direkt dåligt sparalternativ eftersom de kan backa när Riksbanker sänker räntan till minus. Så se upp här. Den som vill ha pengarna parkerade helt säkert bör välja ett sparkonto med relativt hög ränta (det går att få upp till 1,60 procent i rörlig ränta). För den som kan tänka sig ta en högre risk är Investeringssparkonto (ISK) att rekommendera eftersom den årliga avgiften är väldigt låg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons