Ikeas nallar hjälper gatubarn

Publicerad
Annons

GENÈVE Nu hjälper Ikea utsatta barn i Uganda, Angola och Rwanda till ett bättre liv. Inte genom några bokhyllor, utan genom att donera närmare åtta miljoner kronor till FN:s barnfond.
Pengarna har kommit ur Ikeakundernas fickor. Ikea började i juli förra året sälja nallen ”Brum” i butiker över världen. Ungefär 20 kronor av varje såld nalle donerades till Unicef.
Som bäst trodde man att motsvarande omkring fyra miljoner kronor skulle kunna håvas in på detta sätt. Men verkligheten har överträffat förväntningarna. ”Brum” har sålt mycket bra, och försäljningen fortsätter fem månader till.

Det är emellertid inga boxar fyllda med Ikealeksaker som kommer att skickas till Afrika. Pengarna går till program för gatubarn, och projekt för att locka barn som inte går i skolan på grund av krig och konflikter att syssla med vettiga aktiviteter.
I Angola ska Unicef-pengarna exempelvis användas till utbildningshjälp åt runt 1,3 miljoner barn som inte går i skolan. I det krigshärjade Uganda ska man använda pengarna
till att nå ungdomar i hiv-drabbade områden.
Tacksamma över bidraget från möbeljätten hoppas Unicef på fler sålda nallar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons