Den nya gymnasielagen

Maria Malmer Stenergard och Annika Hirvonen.
Maria Malmer Stenergard och Annika Hirvonen. Foto: Ali Lorestani, Stina Stjernkvist/TT

PODD | 25 november. Fredrik Johansson diskuterar den nya gymnasielagen med de migrationspolitiska talespersonerna för Moderaterna och Miljöpartiet, med kommentar av Tove Lifvendahl.

Publicerad
Annons

Våren 2018 föreslog regeringen att ungdomar som hade fått avslag på sin asylansökan och hunnit fylla 18 under väntetiden skulle kunna ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Då uppskattades antalet berörda uppgå till cirka 9 000 personer.

Förslaget fick stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet. Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade emot.

Något förenklat kan man säga att de som berörs av lagen har fått en möjlighet att studera på gymnasiet, men också att de för att få permanent uppehållstillstånd ska skaffa sig ett jobb inom sex månader efter examen, samt att den försörjningen ska vara tills vidare och gälla i två år.

Nu visar det sig att många av de som avslutat sina studier har svårt att få fast jobb och därmed svårt att uppfylla kraven för att få permanent uppehållstillstånd.

Regeringen föreslår därför att dessa regler mjukas upp.

Ledarsidans Fredrik Johansson inleder med att samtala om förslaget och dess konsekvenser med de de migrationspolitiska talespersonerna för Moderaterna och Miljöpartiet, Maria Malmer Stenergard och Annika Hirvonen. Sedan kommenteras samtalet av Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör.

Efter reklamen visas:
Den nya gymnasielagen
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons