RecensionNya romaner

Ingen kommer att tro digVad sker med en människa som tvingas tiga i åratal?

Anna Kölén arbetar som dramaturg på Dramaten.
Anna Kölén arbetar som dramaturg på Dramaten. Foto: Stefan Tell

Traumat löper sida vid sida med ett relationsdrama i Anna Köléns debutroman. Det är en tvetydig berättelse där läsaren kastas mellan två olika läsningar. Jenny Aschenbrenner finner det svårt att landa i någon av dem.

Publicerad
Romanus & Selling
Foto: Romanus & Selling
Annons

Berättelserna om misstro är en del av flick- och kvinnovärldens egen skräckkanon: hon som blev våldtagen men vars fall underkändes av rätten, trots dokumenterade skador … Försvarsadvokaten som fick hela rättegången att handla om hennes beteende. Alla fall som inte ens leder till åtal, alla som tystnat på förhand. Rädslan för stor för att höja sin röst och säga: det här var jag med om och det var inte ok, bara för att omedelbart få en hand över munnen, och sedan stå där ensam med skammen.

Anna Kölén, till vardags dramaturg på Dramaten, tar spjärn i den stigmatiseringen i sin debutroman ”Ingen kommer att tro dig”. Det handlar om Daphne, värmlänning inflyttad till Stockholm. Hon jobbar som bartender på Riche och har återupptagit sina studier i litteraturvetenskap. Hon kämpar mot klassföraktet och bildningskomplexen, kärleken till böckerna är större. Framför allt drömmer hon om en rimlig relation, men något pajar för henne hela tiden, förstör allt innan hon hinner bygga något på riktigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons