”Det har klunkats champagne ur pappmuggar”

Emelie Svensson, krögare och sommelier på restaurang Agnes, halsar helst bourbon och drömmer om att sippa 80-talsvin med Frida Kahlo.

Publicerad
Alamy
Foto: Alamy
Annons

Vilket vin korkar du upp när ingen ser?
– Skämsvin? Det har jag inget. Men det slinker lätt ner en torr sherry eller ett glas vit upptoppad jura hemma hos mig. Man ska dricka det man gillar och inte lyssna på de sommelierer som basunerar ut rätt eller fel.

Klassisk vin- och matkombination som helt klart är överskattad?
– Kraftigt rött till en köttbit. En tugga kan ju vara gott, men det blir snabbt tröttsamt.

Hur kinkig är du vad gäller rätt vin i rätt glas
– Det finns inget härligare än att njuta av fantastiskt vin i rätt glas. Smaken och doften når full potential, helhetsupplevelsen blir större. Med det sagt så har det absolut klunkats champagne ur pappmuggar och druckits bourgogne i svampskogen ur plastglas. Vi kan kalla det för situationsanpassning.

Bästa låten till en bättre barolo?
– Dancing barefoot med Patti Smith. Precis som hon är en bra barolo både kraftfull och eterisk, lätt och motsträvig, aromatisk, elegant och ibland tjurig och rebellisk.

Vilket vin skulle kunna döda en fest?
– Inget! Tråkiga människor dödar en fest.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

Det mest romantiska man kan dricka?
– Romantik är omtänksamhet och att någon har valt ut ett vin efter vad jag uppskattar är fint. Vill man göra sig till funkar alltid en roséchampagne av god kvalitet.

Om du fick dela en flaska med vem du ville …
– Frida Kahlo. Hon hade något vilt och okuvligt över sig och är ständigt aktuell. Förutom den självklara tequilan som hon ska ha druckit även på sin dödsbädd, så skulle vi sippa på en Trevallon Rouge från 80-talet, röka cigg och prata om livet.

Foto: Alamy

Bästa drycken att halsa?
– Bourbon, alltid bourbon.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons