De läste Dante. Från Boccaccio till Tage DanielssonGod läsning om hur Dante blivit läst

Dante Alighieri (1265–1321) gick bort för 700 år sedan. Målningen av  Domenico Petarlini (1822–1898) finns på Palazzo Pitti, Florens.
Dante Alighieri (1265–1321) gick bort för 700 år sedan. Målningen av Domenico Petarlini (1822–1898) finns på Palazzo Pitti, Florens. Foto: Alfredo Dagli Orti/TT

Dante är tidlös och har relevans för vår tids sekulariserade läsare. Men han kan inte förstås om man gör sig döv för hur medeltida människor uppfattade helvetet: som en väntande realitet.

Publicerad
Dante vägleds av Vergilius genom helvetet.

Dante vägleds av Vergilius genom helvetet.

Foto: TT
Annons

"Läs mig som läser er! Det är min bön och syssla." Så heter det uppfordrande i Lars Ahlins essäroman ”Bark och löv”. En författare som verkligen läser sina läsare är den i år sedan sju sekler döde Dante Alighieri. Vittne i saken är litteraturvetaren Conny Svensson som har givit ut ”De läste Dante”, en genomgång av olika läsningar av framför allt ”Den gudomliga komedin”. Resultatet är en förträfflig bok som leder i bevis att detta är vad en klassiker gör: den läser sina läsare och avlockar dem självporträtt.

Med undantag för några upprepningar är detta en väl genomarbetad läslogg, infärgad av ett fint slags ironisk tolerans inför vanor och ovanor hos Danteexegeterna. Dessa ivriga och ivrande Danteläsare har uppenbarligen stundtals både tröttat och roat Svensson med sina projiceringar av politiska och estetiska böjelser på Dante.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons