”McDonald’s ostbollar – skäms över att säga det”

Elvira Lindqvist valdes till årets Stella-kock 2020 och var tidigare kökschef på Fotografiska. 1 juli öppnar hon och silversmeden Sebastian Schildt Restaurang Oxenstierna på Östermalm.
Elvira Lindqvist valdes till årets Stella-kock 2020 och var tidigare kökschef på Fotografiska. 1 juli öppnar hon och silversmeden Sebastian Schildt Restaurang Oxenstierna på Östermalm.

Kocken Elvira Lindqvist, årets Stella-kock 2020 och tidigare kökschef på Fotografiska, gillar ostbollar, minns barndomens rökta fisk och kryddar lasagnen med spiskummin och korianderfrön.

Mari Janson
Publicerad
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag är en otrogen kroggäst, hänger mest på småställen som Racamaca, Babette och Bar Agrikultur. God, enkel mat och bra viner. Och Hantverkets isterband får jag aldrig nog av.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– På en långresa genom USA 2011 hittade jag ett litet hak i Charleston med grymt god pasta med grillade ostron. Till det ett kallt krispigt vitt vin.

Ditt första matminne?
– Mamma har alltid lagat mat från grunden, köpt hela djur och styckat själv, medan potatis, morötter, mjölk, ägg, mjöl och honung kom från grannarna. Men hennes kanelbullar och mjölk är nog första minnet. Rökt fisk från Böda hamn, i trädgården hos mormor och morfar i Byxelkrok, är också en av de finaste barndomssmakerna.

Annons
Annons
Foto: TT

Vilket slags krog drömmer du om att få öppna?
– Jag är mitt uppe i den! Restaurang Oxenstiernan är en lite mindre restaurang där jag kan vara en del av kök och matsalen. Att utveckla mitt eget matuttryck och jobba med passionerade bönder och producenter har varit en stark drivkraft.

Bästa mat- och dryckeskombinationen?
– Ostron och algrätter med mineraliga, salta vita viner är väldigt gott!

Favorit när det gäller smaksättare?
– Jag har några riktiga darlings: korianderfrö, citronskal, kardemumma, enbär och spiskummin. Och svamp, den bästa av smakförhöjare!

En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– En stor förebild är Katarina Wennstam. Så in i Norden klok, rak, rättfram och sund. Jag vet inte alls vad hon gillar, men någon riktigt god potatisrätt med mycket brynt smör blir det.

Kloka Katarina Wennstam. Foto: TT

Vilken skräpmat är din guilty pleasure?
– Friterade ostbollar från McDonald’s. Jag skäms över att säga det.

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Surdegsbröd med smör.

Annons
Annons

Mest motbjudande du ätit?
– Fiskbullar i hummersås. Obeskrivligt äckligt.

Din senaste receptgoogling?
– Pinsa romana. Vi håller på att ta fram en svensk degvariant utan rismjöl till uteserveringen nu i sommar.

Mest underskattade råvaran?
– Älskar potatis! Det är en basvara som känns lite undanskuffad och bortglömd.

Hemligheten med din spaghetti bolognese?
– Det närmaste bolognese jag kommer är lasagne, en av mina favoriträtter. Jag gillar att riva i svamp, mycket lök, korianderfrö och spiskummin, rökt paprika och tomatpuré. Béchamelsåsen ska vara på 60/40 grädde och mjölk.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Husguden är The Tallest Man On Earth.

Vilken är din paradrätt?
– Hemma gör jag ofta vad-har-vi-i-grönsakslådan-i-kylen-soppa, med gott bröd och smör till.

Vilket är ditt husvin?
– Just nu Lezèr, ett ljust rött vin från Elisabetta Foradori.

Ditt bästa husmorstips?
– Släng inte råvarorna du köper hem. Ta dig en stund varje matlagningstillfälle och kika igenom vad du normalt skulle slängt och fundera över vad du kan göra med det!

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons