”Miljöpartiet har ingen Kinapolitik”

Hamnen i Huanghua är en av de viktigaste hamnarna för koltransporter i Kina. Varje dag lastas 500 000 ton kol på fartyg i hamnen för transport till kraftproduktion i södra delar av landet. Bilden är från 22 december 2020.
Hamnen i Huanghua är en av de viktigaste hamnarna för koltransporter i Kina. Varje dag lastas 500 000 ton kol på fartyg i hamnen för transport till kraftproduktion i södra delar av landet. Bilden är från 22 december 2020. Foto: Chine Nouvelle/Sipa/TT

Miljöpartiets företrädare framhåller klimatfrågan som vår tids ödesfråga. Men partiet har inga förslag om hur vi bör hantera Kina – det land som avgör om vi ska klara klimatmålen eller inte, skriver John Norell och Theo Herold, Fria moderata studentförbundet.

Publicerad
Annons

Under sin tid i regeringen har Miljöpartiet föreslagit, och infört, en rad åtgärder med motivering i minskad klimatpåverkan, primärt genom punktskatter och subventioner riktade mot svenska medborgare. Detta trots att plastpåseskatter, höghastighetståg och fler elcyklar inte har någon nämnvärd betydelse för klimatet. Även om intentionen är god så tar dessa åtgärder fokus från effektiv klimatpolitik. Istället framstår detta som desperata försök att hävda sin egen vikt i klimatfrågor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons