I Hennans stationshus har tiden stått still

Publicerad
Annons

GÄVLE Undrar vad arbetarna som byggde Hennans stationshus i norra Hälsingland som invigdes 1881 skulle ha tänkt om de vetat att deras timrade stolthet skulle fraktas 200 kilometer söderut 125 år senare? Men det är precis vad man gjort inför att järnvägen fyller 150 år. Som ett Lego monterades det gamla stationshuset i Hennan (28 km Ljusdal - 76 km Ånge, för att tala järnvägsterminologi) längs Norra stambanan i Hälsingland ner, stock för stock, planka för planka. Under vintern har det så körts till Järnvägsmuseet i Gävle, byggts upp igen för att återinvigas under jubileet i helgen.

– Vi hade haft ögonen på det här huset i många år. Saker ska så långt det går vara i sin rätta miljö, men det här huset stod för illa till när snabbtågen skulle dras fram och så låg det alldeles för nära vägen. Så hade vi inte flyttat hit huset hade rivning varit det enda alternativet. Stationen blir väldigt viktig för oss nu när den finns här för vi har saknat en egen riktig ankomst- och avgångsplats för dem som kommer med tåg
till oss, säger Robert Sjöö, chef för Järnvägsmuseet som tillsammans med Banverket plöjt ner närmare 5 miljoner kronor i projektet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons