ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Norrmännen jobbar allt mindre

I grannlandet nöjer man sig inte med röda dagar utan ser till att kompa ut både före och efter för att maximera ledigheten. Allt fler norrmän väljer tid framför pengar, skriver norska Dagens Næringsliv.

Publicerad

Norrmännen verkar spendera allt mindre tid på jobbet. Den genomsnittliga arbetstiden för norska heltidsanställningar har reducerats från 48 timmar 1962 till dagens 39 timmar i veckan, enligt norska Statistisk Sentralbyrå. Till det tillkommer tio extra semesterdagar. Och om man räknar med övertid, frånvaro och deltidsanställningar i beräkningen hamnar den genomsnittliga norska arbetstiden numera på 30 timmar i veckan.

Två forskare vid Statistisk Sentralbyrå menar att arbetstiden kommer att fortsätta minska framöver. 2060 kan den vara nere i 27 timmar i veckan, skriver tidningen som konstaterar att årets röda dagar dessutom faller synnerligen väl ut för fritidssugna arbetstagare. I jämförelse med 2011 får norrmännen fem extra dagar ledigt eftersom de råkar infalla mitt i veckan och inte på helgen.

Laddar…