Sann vänskap grunden för lyckliga äktenskap

Publicerad
Annons

Hon är djupt kränkt över att han kommit för sent till deras träff - igen. Men istället för att gå till attack och anklaga honom för att vara en självupptagen slarver tar hon ett djupt andetag och säger med största möjliga lugn:

– Jag blir så ledsen när du inte kommer i tid. Jag upplever det som att du inte prioriterar mig och våra möten.
Han nickar, förstår och lovar att skärpa sig i fortsättningen.
Se där ett utmärkt exempel på ett par som lärt sig "aktivt lyssnande" - den metod som nästan alla handböcker i samlevnad pläderat för de senaste decennierna. Kommunikation är A och O i alla förhållanden, har man upprepat. Och visst är det bra att kunna föra en vettig dialog, men detta är inte allena saliggörande, säger psykologen John Gottman i sin senaste bok: Sju gyllene regler för en lycklig kärleksrelation, (övers. Per Rundgren, Natur och Kultur). Och den främsta anledningen till det är att vi sällan har de själsliga egenskaper som krävs för ett så krävande samtal.
Den person som din partner öser ovett över - i skydd av alla möjliga förfinade "jag"-formuleringar - är ju faktiskt du och ingen annan, påpekar han. Det sårar, och att behålla ett storsint lugn och se den andre i helformat i sådana lägen är nästan omänskligt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons