ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bluffbolag fick hjälp av Invest Sweden

Migrationsverket misstänker skenanställningar i en rad kinesiska företag som Invest Sweden har hjälpt till att etablera i Sverige. Migrationsverket har tagit beslut om utvisning i nio fall där verksamheten visat sig vara en bluff, kan SvD Näringsliv avslöja. Ärendet är också överlämnat till Gränspolisen.

Ola Wong, Jan Almgren, Jonas Fröberg
Uppdaterad
Publicerad

Det här är en härva där en svensk investeringsmyndighet, en namnkunnig advokatbyrå och flera kinesiska hemsidor, som säljer uppehållstillstånd på falska grunder, ingår. Mycket av detta upptäcktes i vintras när Migrationsverket beslutade sig för att granska ett antal kinesiska bolag här i Sverige efter tips om omfattande fusk. Men också efter att ha fått ta del av en hemligstämplad rapport från Svenska ambassaden i Peking.

Antalet nya kinesiska bolag i Sverige har ökat lavinartat sedan en ny mer liberal lag om arbetskraftsinvandring infördes i december 2008. Misstankarna som formulerades av Migrationsverket i vintras handlar om att lagen utnyttjas och att kinesiska medborgare kommer till Sverige genom skenanställningar i mer eller mindre tomma bolag. Syftet är att få permanent uppehållstillstånd i Sverige på oriktiga uppgifter, enligt initierade källor. För en kinesisk familj kan det innebära att man får både barnbidrag, föräldrapenning och andra förmåner trots att den familjemedlem som har beviljats arbetstillstånd återvänt till Kina.

Laddar…