Recension

Hakkorset och halvmånen. Nazister i Mellanöstern.Hakkorset och halvmånen

Haj Amin al Husseini, stormuftin av Jerusalem, blev en prominent gäst hos Adolf Hitlers Nazityskland under kriget.
Haj Amin al Husseini, stormuftin av Jerusalem, blev en prominent gäst hos Adolf Hitlers Nazityskland under kriget. Foto: EINRICH HOFFMANN. BUNDESARCHIV
Publicerad
Annons

För bara en dryg månad sedan slog Simon Wiesenthal-centret fast att en av de sista nazistiska krigsförbrytare som tills nyligen varit på fri fot nu kunde dödförklaras. Alois Brunner, assistent till Adolf Eichmann och ansvarig för att ha skickat hundratusentals judar i döden, ska enligt nu inkomna och säkra uppgifter ha dött i Syrien under 2010. På grund av inbördeskriget i landet har man dock inte kunnat fastställa var någonstans Brunner ligger begravd.

Den nya informationen placerar ”Hakkorset och halvmånen” mitt i nyhetsflödet. Idén till boken fick den svenske journalisten Niclas Sennerteg i och med att han kom över en hög gulnade papper i ett antikvariat i Tyskland. General Wilhelm Fahrmbachers efterlämnade dokument från tiden som chef för en grupp tyska militära experter i Kairo under 50-talet var en guldgruva och blev startskottet för arbetet med boken. Resultatet är en gedigen genomgång av de tyskar som, efter att ha tjänat under Hitler, hittade arbetsgivare i Mellanöstern. En del av dem var krigsförbrytare som därmed också hittade en tillflyktsort undan rättvisan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons