Här är börsens utländska toppchefer

Sverige är hett. I dag har vart fjärde bolag på Stockholmsbörsens stora lista hämtat sin vd från ett annat land. Det är främst danskar som kommer hit och tar styret över svenska börsbolag.

Frida Sundkvist
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Storbolagen på Stockholmsbörsen har blivit fler – och det har även andelen vd:ar från ett annat land än Sverige. Det visar en genomgång som SvD Näringsliv gjort bland Stockholmsbörsens vd:ar.
Andelen vd:ar från ett annat land än Sverige har ökat från 15 till 25 procent på fem år. 18 av börsbolagen på stora listan är från något annat land, medan 54 är från Sverige. På Stockholmsbörsens medelstora lista, Mid cap, har det i stort sett stått still de senaste fem åren och andelen utländska vd:ar är kvar på 14 procent.

Förutom Sverige är Danmark det vanligaste ursprungslandet för en vd på Stockholmsbörsen. Ett alldeles färskt exempel är Handelsbankens nya vd Frank Vang-Jensen, en av åtta danska vd:ar på börsens två större listor. En annan relativt nytillträdd dansk vd på Stockholmsbörsen är Eniros Stefan Kercza som för tillfället letar efter en bostad för att kunna flytta ifrån sitt hotellrum i Solna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons