ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Att stjäla är en svensk jultradition

"Och hur skulle han ha kunnat harmas i sitt innersta om han fått vara med när den ensamma änkan Lisbeth Blomkvist öppnade sitt paket och med tårade ögon betraktade en flaska Aqua Vera?"
"Och hur skulle han ha kunnat harmas i sitt innersta om han fått vara med när den ensamma änkan Lisbeth Blomkvist öppnade sitt paket och med tårade ögon betraktade en flaska Aqua Vera?" Foto: Staffan Löwstedt

Svenska jultraditioner är att klä en gran, äta skinka och dela ut presenter. Men också att stjäla. Det här är berättelsen om hur tjuven blev en lika omhuldad figur i juletid som Jesusbarnet.

Lars Berge
Publicerad
Annons

En 25-årig kvinna går in på Åhléns parfymavdelning i en mellanstor svensk stad. Vi kan kalla henne Jennie. Hon börjar fylla en shoppingpåse med skönhetsprodukter, exklusiva hudkrämer och parfymer. Därefter går hon till en provhytt med varorna och stannar länge. Det väcker butikspersonalens misstänksamhet.

En av de anställda gömmer sig i provhytten mittemot och kan genom en glipa i draperiet se hur Jennie systematiskt bryter upp förpackningarna. Skräpet lägger hon i shoppingpåsen. När Jennie kommer ut passerar hon larmbågarna utan att något händer. Magnetremsorna som utlöser butikslarmet ligger kvar bland skräpet i påsen hon lämnat i provrummet. Hon skyndar sig mot utgången. Men personalen har tillkallat en väktare som hinner ikapp henne:

Laddar…