Recension

Jul i Stora skogenFin och traditionell nyskriven saga

BILDERBÖCKER Julen är traditionell i år, och lite vresig och mansdominerad. Erika Hallhagen har plöjt några hårda paket att stoppa i strumpan.

Erika Hallhagen
Publicerad
Annons

Dan före dopparedan och den dästa översockrade bismaken ligger redan latent i gommen. In till julens försvar skrider då två uppfriskande vresiga tomtar och sparkar undan all jolmighet. Vrese heter den ena, den andra kort och gott Jultomten. Bägge är enstöringar, bägge har fullt upp med dagens vardagliga sysslor och bägge är svaga för sina djur, även om de så klart inte låtsas om det.

Ulfs Starks nyskrivna ”Jul i Stora skogen”, stämningsfullt illustrerad av Eva Eriksson, är en saga i lämpliga 25 kapitel om den lille hustomten Vrese som bor med en humla i en övergiven gård på landet. Att det måste utspela sig i början av förra seklet märker vi när vi stämmer möte med familjen Kanin som bor i sin håla i Stora skogen. Här lagar mammorna mat och städar inför julen, som är en nymodighet som de precis blivit presenterade för av kråkorna. Papporna putsar sina höga hattar och tänker kloka tankar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons