Uppgörelsen med Gulag har ännu inte ägt rum

Bokinkomster går till offren I lördags, dagen efter Nobelfesten, fyllde 1970 års litteraturpristagare Alexander Solzjenitsyn 86 år.

Stig Fredrikson
Publicerad
Annons

Han börjar bli trött nu, Alexander Isajevitj, men det är väl inte så konstigt att kroppen börjar säga ifrån. Intellektuellt är han dock vid bästa vigör. När jag ringde och gratulerade på födelsedagen, blev det inte något långt samtal, det orkade han inte med. Ändå försummade han inte att med värme och ömhet minnas våra hemliga möten i Moskva på 70-talet.
Tack vare Anne Applebaums på alla sätt storslagna bok ”Gulag - de sovjetiska lägrens historia” har det på senaste tid uppstått ett nytt intresse för sanningen om det lägersystem som befolkades av nästan 30 miljoner fångar under åren 1918-1986.
Låt oss hoppas att Applebaums bok når läsare som inte hade en aning om denna skärgård spridd över hela Sovjetunionen. Låt oss framför allt hoppas att hennes enastående dokumentation, byggd på arkivstudier som blev möjliga först på 90-talet, också ges ut i Ryssland!

Men låt oss inte heller glömma att det var Alexander Solzjenitsyn som för första gången gjorde begreppet Gulag känt för en hel värld utanför
Sovjetunionen. I år är det 30 år sedan Solzjenitsyn blev arresterad i Moskva och därefter landsförvisad sedan han hade börjat ge ut sin bok ”Gulag-arkipelagen” i väst.
I september 1973 hade jag vid ett möte med Solzjenitsyn på en gata i Moskva mottagit ett brev där Solzjenitsyn beordrade sina förläggare i väst att börja ge ut Gulag-arkipelagen. Anledningen var att KGB hade beslagtagit ett exemplar av manuskriptet hos en god vän till Solzjenitsyn i Leningrad som lovat gömma det åt honom. KGB hade förhört denna kvinna i fem dygn tills hon erkände var manuskriptet fanns. När hon släpptes, gick hon hem och hängde sig. Solzjenitsyn fruktade att KGB skulle utnyttja manuskriptet till att ytterligare diskreditera honom som antisovjetisk landsförrädare och beslöt förekomma säkerhetstjänsten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons